Οδοντωτός Σιδηρόδρομος

Ο Οδοντωτός των Καλαβρύτων πραγματοποιεί μια μαγευτική διαδρομή 68 περίπου λεπτών, διαπερνώντας το επιβλητικό Φαράγγι του ποταμού Βουραϊκού. Η ονομασία του προήλθε από τις οδοντωτές ράγες του ώστε να μπορεί να κινείται από το επίπεδο της θάλασσας στο υψόμετρο των Καλαβρύτων. Ο Χαρίλαος Τρικούπης αποφάσισε την κατασκευή του το 1889. Ένα έργο δύσκολο που το ανέλαβαν τεχνίτες από τη Γαλλία και την Ιταλία και η κατασκευή του διήρκησε επτά χρόνια. Το πρώτο του δρομολόγιο, λειτουργώντας με ατμοκίνητες μηχανές, έγινε στις 10 Μαρτίου του 1896 και πρώτος επιβάτης ήταν ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α'.
Το μήκος του φτάνει τα 22 χλμ συνδέοντας την πόλη των Καλαβρύτων με το Διακοφτό και έμοιαζε υψίστης σημασίας καθώς ήταν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας πριν κατασκευαστεί το οδικό δίκτυο.
Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς κατά τη διάρκεια της διαδρομής είναι μοναδικές καθώς το φυσικό τοπίο που ξεπροβάλλει είναι συγκλονιστικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλες οι εγκαταστάσεις, οι σταθμοί, οι στάσεις αλλά και 20μ από την κάθε μεριά της σιδηροδρομικής γραμμής, έχουν όλα χαρακτηριστεί ως ιστορικά μνημεία.